Saturday, 6 September 2014

Bagaimana Menambah Aset Anda Dengan Permainan KUTU Dinar Emas Syifa?

Pernahkah tuan-tuan main kutu? Hah.. kutu? Yee! kutu. Tapi bukan kutu yang dok atas kepala tu. Yang tu kutu lain. Orang Kedah cakap main KUT. Kat tempat teman deme sebut.. main "kutu". Alaa.. yang tiap-tiap bulan kumpul duit sorang sikit. Ada la sorang jadi tokey merangkap pengurus. Memang la sorang sikit. Tapi kalau yang main tu sepuluh orang. Bayor pulak sorang seratus ringgit. Bukan ke seribu jumlahnya? Mudah cakap ... pakat-pakat bagi hutang kat kawan dengan cara terhormat. Atau main-main simpan duit. Tak terasa sangat. Tapi akhirnya......
dapat le merasa duit banyak sekaligus.

Selalunya apa yang tuan-tuan buat dengan duit kutu tu? Buat belanja la... beli pakaian dan bermewah-mewah la sikit. Kalau nak simpan memang susah. Sebab duit di tangan. Mengapa tak guna duit tu untuk tambah aset? Beli tanah ke? Beli tanah memang tak mungkin. Gelak dek orang je kalau beli tanah guna duit kutu. Cukup ke? Jadi... mengapa tidak digunakan untuk membeli emas? Emas pun aset juga. Paling bagus... ianya aset mampu milik yang boleh dimiliki oleh sesiapa sahaja. Amat berguna di kemudian hari kepada sape2 yang ada matlamat menyimpan emas.

Memperkenalkan cara memiliki emas sendiri dengan kaedah "KUTU EMAS DINAR". Tak susah. Cari je beberapa orang rakan yang dipercayai. 3 orang atau 5 atau 10 dan tetapkan tempoh bayaran. Sama ada 3 bulan, 5 bulan dan sebagainya. Sebagai contoh.... ikut step di bawah:

1. Jumlah pemain : 5 orang
2. Bilangan bulan : 5 bulan
3. Jumlah bayaran : dikira tiap-tiap bulan bergantung harga dinar semasa

a. Bulan pertama  : Harga dinar RM630. RM630 ÷ 5 orang = sorang kena bayar RM126 sahaja. Orang                                    pertama dapat dinar.

b. Bulan kedua     : Katakanlah harga dinar jatuh RM600. Jadi RM600 ÷ 5 orang = sorang kena bayar             RM120 sahaja. Orang kedua pula mendapat dinarnya.

Proses ini berterusan sehingga semua orang mendapat dinar masing-masing. Ulang lagi jika ingin menambah lagi aset tuan-tuan.

Apa hukumnya beli emas cara ni?

Emas adalah barang ribawi. Jadi... penyerahan emas mesti berlaku secara tunai dan tidak bertangguh. Nanti jadi riba nasi ah. Ianya tidak berlaku dalam urus niaga kita. Sebab yang terlibat adalah 3 pihak.

1. Anda
2. Penjual emas
3. Rakan-rakan sepermainan kutu

Anda beli emas daripada penjual emas secara tunai. Anda hanya berhutang dengan rakan-rakan dan bukan dengan penjual emas.

Wang yang diguna sebagai bayaran pada mulanya ia bersifat wadhi'ah (simpanan/titipan) dalam tangan penjual. Bila emas atau dinar sampai ke tangan pembeli.... barulah statusnya bertukar kepada bayaran. Akad jual beli berlaku ketika inilah.

Nak dinar? Hubungi 017-4661562


No comments:

Post a Comment