Friday, 28 June 2013

Bagaimana memaksimumkan simpanan wang gaji anda?Assalamualaikum wbt…. 
Dah hujung bulan ni…gaji nak masuk. Macam mana perancangan anda? Apa yang nak dibeli dan diperabihkan bulan ni. Ada yang dapat gaji lalu terus berbelanja tanpa had. Sedor-sedor dah pokai. Ada juga buat bayar hutang. Kutu  pun termasuk kategori hutang juga. Tak kira la sama ada hutang  dalam pay slip atau kat luar slip. Yang jelas…. Tolak sana tolak sini. Cukup la nak hidup. Itu pun nyawa-nyawa ikan. Kena pulak suami atau isteri tidak bekerja. Itulah perbezaan gaya hidup antara orang makan gaji dengan orang berbisnes. Orang berbisnes, aliran tunainya agak fleksibel. Ada je duit dalam poket. Kerja lebih masuk pun lebih. Kalau makan gaji, tunggang langgang mcm mana pun gaji tetap macam tu jugak. Jadi, macam mana nak meningkatkan nilai gaji anda? Tiada jawapan lain melainkan anda terpaksa menyimpan. Kalau tak menyimpan, memang rutin hidup anda tetap sama tiap-tiap bulan. Cucuk kat ATM, berbelanja dan tunggu gaji bulan berikutnya. Tuan-tuan terpaksa cari jalan juga macam mana nak menyimpan. Di sinilah perlunya disiplin. Disiplinkan diri sendiri dulu. Inilah yang payahnya. Bila tidak ada orang yang menegur… senang-senang dilanggarnya peraturan sendiri. Ikuti langkah-langkah di bawah. Mudah-mudahan bermanfaat.

1.                  Simpan dulu baru belanja
Rancang perbelanjaan anda untuk bulan depan. Apa yang nak dibeli bulan depan dah dirancang pada bulan sebelumnya. Senaraikan kesemuanya. Berapa banyak wang yang diperlukan? Katakanlah nak beli baju baru dan nak pergi jalan-jalan. Jumlah yang diperlukan adalah sebanyak RM300. Dapat je gaji terus asingkan RM300 tu. Kalau RM300 tu dapat bertahan sampai bulan depan, maka anda berbelanjalah sebanyak tu. Kalau terpaksa guna juga hingga susut tinggal RM200. Maka RM200 tu lah belanja shopping anda bulan depan.

2.                  Asingkan wang gaji untuk simpanan
Bagaimana anda mengasingkannya? Agih dulu segala bayaran bil-bil dan sewa yang perlu dibayar. Termasuk duit kereta, petrol dan sebagainya. Kalau ada baki, itulah bahagian simpanan. Betul ke cara macam ni? Dah tinggal serdak baru nak simpan. Itu pun tak tentu lagi masih berbaki. Kalau macam tu lah caranya, sampai bila pun anda tidak akan mampu menyimpan. Mengapa tidak jadikan bahagian simpanan itu juga sebahagian daripada priority agihan anda. Maksudnya, anda dah tentukan berapa peratus hendak disimpan. Mulakan dengan 10%. Kalau tak mampu, turun sikit jadi 9%. Boleh ke tak boleh? Sebenarnya, di sinilah perlunya disiplin. Mesti ubah hidup anda. Kalau dulu anda makan kat restoran tom yam seminggu 2 kali. Ubah jadikan seminggu sekali atau 2 bulan sekali. Kalau dulu pergi masjid bawa kereta. Ubah, tunggang motor je. Kecuali kalau anda bawa anak bersama. Keselamatan lebih penting daripada wang ringgit. Kalau dulu makan beras wangi, tukar kepada beras biasa je. Pokok pangkalnya ialah keinginan untuk menyimpan. Jangan lupa pula bahagian infak. Pasti lebih berkat.

3.                  Teknik menyimpan
Bahagikan akaun simpanan anda kepada 2 bahagian; simpanan cair dan simpanan beku

a.             Simpanan cair
Simpanan cair ialah akaun di mana anda menyimpan wang untuk kegunaan anda sendiri dalam masa singkat. Contoh seperti akaun simpanan biasa di bank-bank. Anda boleh keluarkan bila-bila anda suka. Itu duit anda. Tapi tak ke mana perginya kalau asyik keluar je.

b.             Simpanan beku
Simpanan beku ialah simpanan yang anda buat kemudian anda lupakan sahaja. Bila matang atau bila keadaan benar-benar perlu sahaja anda boleh keluarkan. Antara contoh simpanan beku ialah:

i.          Akaun simpanan tetap
Pilih yang halal iaitu akaun simpanan al mudharabah. Anda menyimpan pada jangka masa lama dan telah ditentukan masanya. Dengan akad mudharabah untuk bersetuju bersama-sama menjalankan perniagaan menggunakan wang itu.

ii.        Takaful
Jangan sekali-kali terlibat dengan insuran konvensional yang meragukan. Sertailah dengan takaful yang halal. Paling penting yang ada menawarkan simpanan selain daripada perlindungan. Penting perlindungan takaful ni. Ada kenalan kawan saya terpaksa buat pinjaman bank sebanyak RM20 000 semata-mata untuk menjalani pembedahan. Walhal kalau dia masuk takaful, senang-senang dapat RM20 000 tu.

iii.      Tabung Haji
Buat potongan gaji. Sikit pun takpe. Potong bulan-bulan dan lupakan. Simple.

iv.      Beli emas fizikal
Tukarkan wang anda kepada emas. Simpan seberapa lama yang boleh. Jual bila hanya terdesak sangat atau untuk ditukarkan dengan aset yang senilai dengannya atau lebih baik bila keadaan menguntungkan seperti memulakan perniagaan, membeli hartanah seperti rumah dan tanah ladang.

Saya memahami bahawa ada di kalangan tuan-tuan yang tidak mampu menyimpan langsung. Terlalu banyak komitmen sehingga tidak tertanggung dengan wang gaji. Abih tu, nak buat macam mana? Tidak ada cara lain, melainkan anda MESTI mencari side income yang lain. Harapkan gaji saja tidak memadai. Anda mesti berusaha. Buangkan ego sebagai pegawai unit tu unit ni. Anda sendiri tahu kan… neck tie lawa pun tak guna kalau kocek kecik. Jadi bertindaklah sekarang. Bukan perut anda sorang saja yang perlu diisi. Kalau boleh, cari pekerjaan sampingan yang tidak mengganggu tugas utama anda. Anda boleh mulakan dengan meng’klik’ mana-mana iklan yang ada di bahagian kanan blog ini. Ada telaga emas kat situ. Atau anda boleh layari www.gsr2u.com.my/cikdin atau anda boleh hubungi saya. Zaman sekarang tiada lagi istilah work hard. Yang ada hanyalah work smart. Itu pun untuk yang bijak merebut peluang sahaja. Sekian.

4 comments: